Czym powinna wyróżniać się karta dań?

157
views

Spójne i eleganckie menu wpływa na renomę każdego lokalu gastronomicznego. Należy pamiętać, że jego obowiązkowy element każdej restauracji, baru, pizzerii, czy też pubu. Powinno ono zostać zaprojektowany w taki sposób, aby zapewniać prosty i szybki wybór potrawy lub napoju. Karta menu musi być dostosowana do charakteru danego lokalu. Powinna być utrzymana w podobnej stylistyce. Zdecydowanie najbezpieczniejszym wyborem jest ponadczasowa klasyka. Takie modele nigdy nie wychodzą z mody, więc jest to rozwiązanie na długie lata.

 

Jakość czy cena?

Wysokojakościowa karta dań to dość spory wydatek. Wiele osób poszukując oszczędności decyduje się na produkty wykonane ze słabych materiałów. Oczywiście są one tańsze, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że prezentują się znacznie gorzej, a także szybciej ulegną zniszczeniu. Takie karty menu to opcja najwyższej na dwa/trzy sezony. W lokalach o dużym natężeniu ruchu często można zaobserwować pierwsze uszkodzenia karty już po kilku tygodniach. Jest to po prostu wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Najlepszym wyborem jest inwestycja w karty, które odznaczają się ponadprzeciętną wytrzymałością oraz długą żywotnością. Są one najczęściej wykonywane z takich materiałów, jak płótno naturalne, skóra naturalna, czy też drewno (w przypadku podkładek). Koszty produkcji takich kart są dość wysokie, jednak po czasie może okazać się, że było to najbardziej ekonomiczne rozwiązanie. Karty o podwyższonej trwałości mogą posłużyć niezawodnie nawet przez kilka lat. Można zastosować w nich dodatkowe zabezpieczenia narożników, które stanowią dodatkowy element ozdobny. Najczęściej narożniki występują w odcieniach złota, srebra, czy też grafitu. Całość prezentuje się niezwykle wytwornie.

 

Zmienne menu

W wielu obiektach gastronomicznych menu lub ceny ulegają częstym modyfikacjom. Oczywiście nie jest to argument, aby tworzyć tandetne i nieeleganckie karty dań. Oczywistym jest również to, że odpadają wszelkie ręczne przekreślenia pozycji menu, czy też dopiski długopisem. Wygląda to nieprofesjonalnie i stwarza negatywne pierwsze wrażenie.

Doskonałą opcją jest zastosowanie kart dań z wymiennymi wkładami. Dzięki temu w dowolnym momencie można po prostu wyjąć nieaktualną kartkę i zastąpić ją nową. Cała oprawa karty pozostaje w niezmiennej formie. Jest to najtańsze, a także najpraktyczniejsze rozwiązanie. To również skuteczny sposób na zamieszczanie w menu np. ofert sezonowych, czy też oferty dnia. Każdego dnia można wkładać do karty nową kartkę z innym daniem, czy też adnotacją.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here