Krzesła kawiarniane powinny być solidniejsze niż te do domowego użytku, ponieważ będą intensywnie eksploatowane. Muszą być wykonane z wytrzymałych materiałów, przy tym powinny być stosunkowo lekkie, by łatwiej było je przesunąć i posprzątać podłogę w lokalu. Powinny mieć design dopasowany do stylu miejsca. Przede wszystkim jednak muszą zapewniać gościom kawiarni, restauracji czy baru wygodę, by chcieli wracać do Twojego punktu gastronomicznego przy każdej nadarzającej się okazji.
Spis treści
1. Krzesła kawiarniane muszą być wykonane z wytrzymałych materiałów
Do lokalu wybieraj krzesła od producenta zajmującego się wyrobem produktów przeznaczonych do gastronomi. Domowe krzesła mogą nie wytrzymać intensywnego użytkowania. Krzesła kawiarniane mogą być metalowe – modele o nogach chromowanych lub z anodowanego aluminium są odporne na wilgoć, więc sprawdzą się również w letnich ogródkach. Inna opcja to modele z impregnowanego drewna. Przed wyborem sprawdź koniecznie, czy są odporne na promieniowanie słoneczne oraz wilgoć. Bez względu na wybór materiału, meble kawiarniane musza być odporne na zarysowania, obicia i proste do utrzymania w czystości.
2. Siedziska muszą być wygodne
Drewniane czy metalowe – krzesła kawiarniane powinny mieć wygodne siedziska. Twarde drewno i metal to nienajlepszy pomysł, jeśli goście mają czuć się komfortowo. Możesz wybrać krzesło tapicerowane pod warunkiem, że siedziska są obszyte materiałami odpornymi na plamy. Koniecznie upewnij się, czy można je prać maszynowo. Inna opcja to siedziska wykonane z mocnych tworzyw sztucznych, na przykład polipropylenu, technopolimeru lub poliwęglanu. Możesz na nie narzucić poduchy z wiązanymi troczkami. Gdy poduszki zabrudzą się lub zniszczą, łatwo je wymienić na nowe bez ponoszenia dużych kosztów.
3. Ergonomiczny design krzeseł do kawiarni
Kolejna ważna kwestia to ergonomia. Krzesła do kawiarni powinno być tak wyprofilowane, aby zapewniać siedzącemu wygodę i stabilne podparcie kręgosłupa. Musi mieć odpowiednią szerokość i wysokość dopasowaną do stołu czy lady. Jeśli nie masz dużo miejsca w lokalu, możesz wybrać krzesła bez podłokietników, których standardowa szerokość to około 38-42 cm. Większą wygodę zapewniają krzesła kawiarniane z podłokietnikami, choć zajmują o kilka centymetrów więcej. Warto uwzględnić to w wyliczeniach.
4. Możliwość sztaplowania – ważna funkcja krzeseł kawiarnianych
Nie może być zbyt ciężkie do przesuwania, co doceni też załoga restauracji czy baru – gdy przyjdzie pora na porządki po zamknięciu lokalu, ekipa szybciej posprząta podłogę. Jeśli planujesz zakup od producenta krzeseł w większej liczbie, zwróć uwagę na modele do sztaplowania, czyli układania jeden na drugim. W ten sposób łatwo zmieścisz dodatkowe siedziska w kantorku lub innym miejscu do przechowywania.
5. Uniwersalny styl i możliwość personalizacji
Wśród modeli krzeseł do kawiarni dostępne są modele o ponadczasowym lub designerskim wzornictwem. Te pierwsze – w czarnej lub białej kolorystyce łatwo dopasujesz do wystroju lokalu, nawet jeśli najdzie Cię ochota na lifting stylu. Kolorowe krzesła kawiarniane o charakterystycznym designie potraktuj jako wyróżnić Twojego punktu. Siedziska pełnią bowiem niebagatelną rolę, jeśli chodzi o styl i wystrój modnych lokali na miejskiej mapie gastronomicznej.