Garnki to niezbędne wyposażenie każdej kuchni. Zazwyczaj nie zwracamy na nie szczególnej uwagi do momentu, gdy przychodzi czas ich wymiany lub choćby dokupienia jednego czy dwóch dodatkowych. Który garnek kupić? Na co zwrócić uwagę? Czy warto kupić garnki emaliowane, które, pomimo że znane są od pokoleń, nadal należą do bardzo popularnych? Zapraszamy do lektury.
Spis treści
Poznajmy rodzaje garnków
Zakup garnków pozornie wydaje się prosty. Jeśli jednak zgłębimy temat, okazuje się iż na rynku występuje kilka ich rodzajów. Każdy z nich wykonany jest z innego materiału. Część z nich ma swoje specjalne przeznaczenie, nie każdy nadaje się do mycia w zmywarce itd. Poznajmy trzy z nich.
Garnki do gotowania – do których należą garnki emaliowane, są najczęściej spotykane w każdej kuchni. Ich zaletą jest duża uniwersalność. Są na tyle duże, iż mogą służyć zarówno do ugotowania zupy, makaronu, jak również świątecznego bigosu. Zazwyczaj wyposażone są w solidne uchwyty oraz pokrywkę.
Rondle do gotowania – są mniejszym odpowiednikiem garnka. Świetnie sprawdzą się, gdy mamy do ugotowania choćby kisiel czy sos.
Garnki do gotowania potraw na parze – idealne dla osób ceniących sobie ten sposób przygotowywania posiłków. Od zwykłych garnków różnią tym, iż mają kilka poziomów. W środku garnka znajduje się specjalne sitko, poniżej którego gotuje się woda. Na sitku układa się produkty, które podlegają działaniu pary zachowując, przy tym większość właściwości odżywczych.
Garnki emaliowane, ze stali nierdzewnej a może aluminiowe?
Kiedy określimy już jaki rodzaj garnka będzie nam potrzebny, musimy jeszcze wybrać materiał, z którego jest on zrobiony. Do wyboru mamy m.in. garnki ze stali nierdzewnej, aluminiowe, ze szkła, miedziane i żeliwne. Każdy z wymienionych materiałów ma swoje plusy i minusy. Jednym z wyróżników garnków jest powłoka, którą posiadają. To ona sprawia, że gotowane potrawy nie przywierają i nie przypalają się podczas gotowania.
Garnki emaliowane o ile tylko są w dobrym stanie są bardzo trwałe i mogą służyć wiele lat. Korpus garnka wykonany z blach i pokryty emalią sprawia, że potrawy w nim przygotowywane są wolne od wpływu szkodliwych substancji. Jedyne, o co musimy dbać to wnętrze takiego garnka. Obserwujmy, czy nie ma na nim odprysków emalii. Jeśli taki odkryjemy, nie należy garnka używać. Garnki emaliowane mają jeszcze dwie zalety, o których nie można nie wspomnieć. Są lekki i względnie tanie, co ma znaczenie, zwłaszcza jeśli planujemy kupić ich cały zestaw.
Stawiajmy na funkcjonalność
Garnki w naszej kuchni powinny być uniwersalne. Przede wszystkim muszą nadawać się do posiadanej przez nas kuchenki. Przykładowo mając tzw. indukcję, upewnijmy się, że nowe garnki mają odpowiednie dno. Po drugie, jeśli korzystamy ze zmywarki, sprawdźmy, czy nowe garnki będą mogły być w niej myte. Po trzecie wybierajmy różne pojemności garnków. Dzięki temu zaoszczędzimy nie tylko na zajmowanej przez nie powierzchni w kuchni, ale również efektywniej wykorzystamy ich wielkość. Do zrobienia budyniu wystarczy nam mały rondelek, do ugotowania toreb z ryżem przyda się średniej wielkości garnek. Po największy np. na niedzielny rosół dla całej rodziny sięgniemy raz w tygodniu. Producenci zestawów zadbali o to, aby znalazły się w nich garnki zarówno bardzo małe 1 litrowe, jak i 20 litrowe.
Podsumowując, zakup dobrego garnka to w pewnym stopniu inwestycja na lata. Pamiętajmy, że w dużej mierze od jego jakości zależy nie tylko komfort gotowania, ale przede wszystkim nasze zdrowie.