Kuchenka stanowi standardowy element wyposażenia każdej kuchni. Powinna być ona nie tylko estetyczna, ale przede wszystkim funkcjonalna, co umożliwi przygotowanie wyśmienitych potraw. Dowiedz się, czym są płyty gazowe i dlaczego stanowią doskonałą alternatywę dla kuchenek indukcyjnych!
Spis treści
Płyty gazowe bez płomieni – jak działają
Już od dłuższego czasu, w wielu gospodarstwach domowych znaleźć można kuchenki indukcyjne. Skutecznie wyparły one klasyczne kuchenki gazowe starszego typu, które ze względu na obecność płomieni nie zawsze były bezpieczne. Wygląd to jednak nie wszystko – indukcja, choć ma swoje zalety, posiada również swoje wady. Nowoczesnym rozwiązaniem, który zyskuje coraz większą popularność, stanowią obecnie płyty gazowe, łączące w sobie zalety jednego i drugiego rodzaju kuchenek.
Płyty gazowe bez płomieni posiadają palniki ukryte pod ceramiczną powierzchnią najwyższej jakości, dzięki czemu wyglądają równie estetycznie jak kuchenki indukcyjne. Płyty gazowe można z łatwością dostosować do każdego źródła gazu, niezależnie od tego, czy pochodzi on z butli, czy też z sieci miejskiej. Kuchenki tego rodzaju posiadają podłączenie do prądu, umożliwiające automatyczne zapalenie gazu oraz liczne systemy zabezpieczeń, dbające o bezpieczeństwo domowników.
Zaliczają się do nich między innymi systemy kontrolujące prawidłowość spalania gazu. Zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu skutecznie sprawuje kontrolę nad jego ciśnieniem, a także jakością oraz procesem spalania. Ponadto, ceramiczne płyty gazowe posiadają odprowadzające opary kratki wentylacyjne i są znacznie bardziej ekologiczne, niż klasyczne kuchenki gazowe, gdyż emitują aż do 10 razy mniej dwutlenku węgla.
Płyta gazowa czy indukcyjna – dlaczego warto wybrać gaz?
Estetyczny wygląd i proste sterowanie płyty grzewczej to kwestie łączące płyty indukcyjne i gazowe. Nowoczesna kuchenka gazowa posiada jednak kluczowe zalety, dzięki czemu stanowi korzystniejsze rozwiązanie niż płyta indukcyjna. Przede wszystkim, jej użytkowanie wiąże się z niższymi kosztami eksploatacyjnymi. Pobór prądu potrafi być kosztowny, zwłaszcza wtedy, gdy w gospodarstwie domowym często przyrządza się wiele potraw – płyty gazowe są zatem bardziej ekonomiczne.
Drugą istotną kwestią jest fakt, że posiadacze płyty gazowej nie muszą inwestować w odpowiednie naczynia. Kuchenki indukcyjne wymagają użytkowania konkretnego rodzaju garnków czy patelni, tymczasem na płycie gazowej można używać dowolnego rodzaju naczyń przeznaczonych do gotowania, co stanowi wygodne rozwiązanie, również pozwalające na oszczędności.
Warto również wspomnieć, że gotowanie na płycie gazowej powala na uzyskanie najbardziej naturalnego źródła ciepła. Większość osób jest zdania, że potrawy przygotowywane na tego rodzaju kuchence wyróżniają się lepszymi walorami smakowymi. Chociaż różnica nie zawsze jest mocno wyczuwalna, to przygotowanie niektórych dań na kuchence indukcyjnej niekiedy staje się dość problematyczne.
Jakie płyty gazowe wybrać?
Decydując się na płytę gazową, zdecydowanie najlepszym wyborem będzie wyrób pochodzący od renomowanego producenta. W ten sposób można zyskać gwarancję, że gotowanie na kuchence będzie w pełni bezpieczne i bezproblemowe, zaś sama płyta będzie służyć w gospodarstwie domowym przez długi czas. Trwała płyta ceramiczna sprawi natomiast, że nie pęknie ona łatwo i będzie prosta w czyszczeniu. Warto zapoznać się z ofertą firmy Solgaz, posiadającej w swoim asortymencie płyty gazowe najwyższej jakości. Minimalistyczny i elegancki design płyt doskonale komponuje się zarówno z nowoczesnym, jak i bardziej tradycyjnym wnętrzem, perfekcyjnie dopasowując się do każdego rodzaju aranżacji kuchni.