Tam, gdzie dostęp do ciepłej wody z sieci miejskiej nie jest możliwy, pojawia się pytanie o sposób przygotowywania c.w.u. Dwa najpopularniejsze rozwiązania to podgrzewacz przepływowy i pojemnościowy, czyli bojler. Co wybrać? Przeczytaj i dowiedz się więcej!
Spis treści
Pojemnościowy podgrzewacz wody, czyli bojler – zalety i wady
Bojler to bardzo popularne urządzenie służące do przygotowywania c.w.u. Jego montaż i obsługa nie są skomplikowane, a w ofercie sprawdzonych producentów znajdziesz małe zasobniki (5-15 litrów), ale też ogromne bojlery do stosowania w większych obiektach (200-1000 litrów).
Urządzenie podgrzewa wodę przy pomocy jednej lub kilku grzałek elektrycznych. Użytkownik musi więc wybierać:
- Bojler o większej mocy szybciej nagrzewa wodę, ale zużywa więcej energii elektrycznej.
- Bojler o mniejszej mocy jest energooszczędny, ale przygotowanie c.w.u. trwa dłużej.
Moc i pojemność zasobnika dostosowuje się do liczby użytkowników. Na przykład dla 4-osobowej rodziny wystarczy urządzenie o mocy 3-4,5 kW i pojemności 120 litrów.
Najważniejsze zalety bojlerów to:
- Cicha praca i bezpieczeństwo użytkowania
- Możliwość regulowania temperatury
- Magazynowanie wody dla całej rodziny
Pojemnościowe podgrzewacze nie są jednak pozbawione wad:
- Może nagrzewać się bardzo długo
- Im większa moc bojlera, tym większe zużycie prądu
- Zajmują sporo miejsca w pomieszczeniu gospodarczym
- Niektóre modele co jakiś czas wymagają odkamieniania
Przepływowe podgrzewacze wody – zalety i wady
Elektryczny przepływowy podgrzewacz wody to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego bojlera. Urządzenie to również wykorzystuje grzałki elektryczne, ale nie magazynuje wody. Zaczyna działać dopiero w momencie otwarcia kranu. Na rynku dostępne są podgrzewacze jedno- i wielopunktowe o mocy od 3,5 do 24 kW. Zwykle montuje się je jak najbliżej kranu, żeby maksymalnie ograniczyć straty cieplne.
Podgrzewacze przepływowe nie zajmują wiele miejsca i mogą być wyposażone w szereg inteligentnych funkcji. Na przykład wybrane modele z katalogu STIEBEL ELTRON wykorzystują technologię 4i, dzięki czemu elektroniczne czujniki dostosowują temperaturę wody do natężenia jej przepływu. Pozwala to utrzymać stałą zadaną temperaturę w kilku punktach poboru jednocześnie.
Najważniejsze zalety podgrzewaczy przepływowych to:
- Kompaktowe wymiary
- Ogromna wygoda użytkowania bez konieczności regularnego odkamieniania
- Ograniczenie strat energii do minimum
- Dostępność ciepłej wody zawsze, gdy jej potrzeba
Ogrzewacze przepływowe mają też kilka wad:
- Ciśnienie w instalacji musi być wystarczająco wysokie
- Zakup kilku wysokiej jakości podgrzewaczy może być droższy niż montaż jednego większego bojlera
Co wybrać – bojler czy przepływowy podgrzewacz wody?
Każde z tych rozwiązań ma swoje zalety i wady, jednak w wielu sytuacjach przepływowy podgrzewacz ma przewagę nad bojlerem. To energooszczędne rozwiązanie sprawdzi się w wielu różnych miejscach:
- W domach, w których nie ma wielu punktów poboru wody
- W domkach letniskowych, w których woda potrzebna jest tylko w okresach wynajmu
- Wszędzie tam, gdzie nie ma miejsca na instalację zbiornika pojemnościowego
Z drugiej strony tradycyjne bojlery to dobre rozwiązanie dla obiektów, w których występuje stałe i duże zapotrzebowanie na ciepłą wodę. Jeśli potrzebujesz pomocy w wyborze konkretnego systemu przygotowywania c.w.u., poszukaj informacji u źródła. Skontaktuj się ze specjalistami polecanymi przez STIEBEL ELTRON i znajdź najlepsze rozwiązanie dla siebie.