Patelnie nieprzywierające to standardowe wyposażenie każdej kuchni. Zaczynamy dzień jajecznicą, czy omletem w wersji wytrawnej lub na słodko. Do obiadu smażymy mięsa oraz ryby. Na kolację dusimy w nich warzywa. Do każdego rodzaju potrawy używamy różnych patelni nieprzywierających (duży wybór dostępny na https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/patelnie-nieprzywierajace-1141.html). Sięgamy po patelnie do naleśników, patelnie grillowe, woki, obszerne patelnie, w których smażymy na głębokim oleju. Czy znamy podstawowe triki, które zagwarantują naszym potrawom jeszcze lepszy smak oraz aromat?

Smażenie mięs oraz ryb

Do smażenia mięs oraz ryb najczęściej używamy patelni grillowej. Wyjątek stanowią mięsa oraz ryby, które panierujemy oraz mięsa, które przyrządzamy w sosie własnym. Tłuszcz jest świetnym przewodnikiem smaku. Niestety potrawy smażone są ciężkostrawne. Panierka oraz sosy zawierają dodatkową, zbędną porcję tłuszczu. Większość z nas nie potrafi z nich zrezygnować, twierdząc, że to one nadają smak daniom. W rzeczywistości zabijają one prawdziwy smak mięsa, ryb oraz warzyw. Rezygnując z panierki oraz z sosu, jesteśmy w stanie znacznie ograniczyć ilość tłuszczu w potrawie. Smak poszczególnych produktów możemy podkręcić, używając różnych ziół tj. rozmaryn, koper, pietruszka, kolendra, czy czosnek. Wystarczy włożyć je do patelni nieprzywierającej podczas smażenia. Potrawa przejdzie ich smakiem oraz aromatem.

Karmelizowanie owoców oraz warzyw

Cukier idealnie podkreśla smak owoców. Karmelizowane owoce świetnie smakują bez dodatków. To zdrowa oraz smaczna przekąska dla największych smakoszy. Owoce mogą posłużyć również jako dodatek do deserów tj. budyń, czy twarożek na słodko. Oprócz cukru warto użyć ulubionych przypraw tj. cynamon, goździki, wanilia, czy skórka z pomarańczy.

Karmelizowanie warzyw

Patelnie nieprzywierające świetnie nadają się do karmelizowania warzyw. Dzięki niemu warzywa nabierają intensywnego smaku oraz koloru. Karmelizowane warzywa świetnie nadają się do dekoracji np. pomidorki koktajlowe skarmelizowane razem z szypułkami znakomicie przyozdobią talerz ze stekiem, czy z pstrągiem. Do tego smakują wyśmienicie. Podczas smażenia warzyw, nie powinniśmy żałować naszych ulubionych ziół.

Patelnie nieprzywierające są niezbędne do smażenia smacznych potraw. Podczas smażenia warto sięgnąć po ulubione zioła, by nadać potrawom niepowtarzalnego smaku. Zioła oraz przyprawy podkreślą smak danych produktów. Dzięki nim możemy bez obaw zrezygnować z panierki oraz z sosów, z których znana jest polska kuchnia, a które nam nie służą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj