Funkcjonalna, estetyczne oraz wygodna w użytkowaniu kuchnia to marzenie wielu osób. W jaki sposób przystąpić do aranżowania kuchni, by stworzyć komfortowe w użytkowaniu pomieszczenie.

 

  1. Pierwszym krokiem przy przygotowaniu planu kuchni jest ustalenie do czego kuchnia ma służyć. Kuchnia to pomieszczenie, które może być przeznaczone jedynie do przygotowywania posiłków. W kuchni może znaleźć się strefa jadalni. Pomieszczenie może być przeznaczone do przyjmowania kuchni. Określić należy, czy kuchnia ma mieć wyłącznie funkcje robocze czy ma też być miejscem w jakim spędzamy wolny czas. Warto zastanowić się nad potrzebami domowników i wziąć je pod uwagę przy tworzeniu projektu. Gdy lubimy spędzać czas w gronie rodzinnym przy stole warto to uwzględnić w projekcie.
  2. Kolejnym krokiem jest wykonanie dokładnych pomiarów pomieszczenia, które jest przeznaczone na kuchnię. W ten sposób można określić ile możemy przeznaczyć miejsca na poszczególne strefy w kuchni. Należy zaplanować rozlokowanie takich elementów jak przyłącza wody i prądu. Na tym etapie należy przemyśleć ile osób będzie korzystało z kuchni, ile miejsca potrzebujemy na przygotowanie posiłków. Odpowiedzi na takie pytania pozwalają określić wielkość lodówki, wielkość zlewozmywaka, blatu kuchennego, mebli do przechowywania zapasów. W kuchni, w której ma znaleźć się stół kuchenny lub stół do jadalni musimy wyznaczyć miejsce, w którym go umieścimy.
  3. Istotnym elementem kuchni jest blat kuchenny. W zależności od wymiarów pomieszczenia warto wybrać odpowiedni blat. W dużych kuchniach sprawdza się blat w kształcie liter U lub G. Innym rozwiązaniem będzie blat w kształcie litery L. Blat w kształcie litery G staje się bardzo funkcjonalny, gdy w kuchni zdecydujemy się na stworzenie tak zwanej wyspy kuchennej.
  4. Strefy pracy w kuchni to miejsca, w których wykonuje się codzienne czynności. W poszczególnych strefach znajdą się określone urządzenia oraz meble. W kuchni mamy do czynienia z pięcioma strefami. Są to strefy zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania posiłków oraz gotowania i pieczenia. Rozmieszczenie stref powinna być zgodne z podaną kolejnością, gdyż w ten sposób można zachować tak zwany ciąg technologiczny, czyli ustawienie poszczególnych urządzeń zgodnie ze standardowym ustawieniem poszczególnych prac, które wykonuje się w kuchni. Poszczególne strefy warto od siebie oddzielić. W strefie zapasów trzeba znaleźć miejsce na lodówkę oraz szafki na przechowywania zapasów. W strefie przechowywania muszą znaleźć się meble na szkło, naczynia, sztućce. Strefa zmywania to miejsce, gdzie musi znaleźć się zlewozmywak oraz może znaleźć się zmywarka. W tej strefie umieszczamy również suszarkę. W strefie przygotowywania posiłków umieszczany jest blat roboczy oraz przedmioty niezbędne podczas gotowania. W ostatniej strefie montujemy kuchenkę, piekarnik.
  5. Na samym końcu można zastanowić się nad stylem, który ma stanowić podstawę wystroju wnętrza kuchni. Najlepszym rozwiązaniem jest zachowanie spójności stylistycznej z resztą domu. W nowoczesnym mieszkaniu warto postawić, na któryś z nowoczesnych stylów. W małej kuchni sprawdzą się jasne barwy a odważne kolory dobrze sprawdzają się w większych pomieszczeniach.
  6. Po wyborze stylu konieczne jest określenie z jakich materiałów wykończeniowych skorzystamy. Zastosować można tapety winylowe, farby lateksowe, płytki ceramiczne, tworzywa sztuczne, metale. Materiały wykończeniowe muszą być dopasowane do charakteru kuchni, czyli panującej w niej wilgoci. Wybrane materiały wykończeniowe powinny ułatwiać zachowanie w kuchni czystości, czyli muszą zapewnić optymalne warunki sanitarne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj